Önképzés, avagy tanulni, tanulni, tanulni….


 

A mai rohanó világban nagyon fontos, hogy lépést tartsunk a trendekkel.

Én bő 15 éve kezdtem szakmai pályafutásomat, és ez idő alatt is jól látszik, hogy mennyit fejlődött a világ. Mennyi új szoftver jelent meg a piacon, és mennyi új módszertan született.

15 éve egy SAP user access, és egy Excel tábla volt a munkaeszközöm. Ma számtalan vállalati szoftvert használok, és megtanultam az adatbázis-kezelés fortélyait (SQL, MS Access, Power Query, Power BI).

De miért fontos a folyamatos tanulás?


Egyrészt azért, hogy fejlődj. Nincs olyan ember, aki mindent tud, még a szakterületén belül sem. Mindig lehet valami újat tanulni. Fontos, hogy nyitott legyél. Tanulni nemcsak tanfolyamokon lehet. Már azzal sokat tudsz tenni a fejlődésed érdekében, ha megosztod és megvitatod a tapasztalataidat kollégáiddal, barátaiddal, ismerőseiddel.

Másrészt, hogy kiszélesítsd a lehetőségeidet. Lehet, hogy ma financial analyst vagy, de pár év múlva már pénzügyi kontrollerként fogsz dolgozni.

Ha nem tudsz valamit, ne szégyellj kérdezni, segítséget kérni. Senki nem fog hülyének nézni, ha valamihez nem értesz, vagy nem vagy 100%-ig biztos valamiben. Ezzel időt spórolsz magadnak.

De hogyan képezzem magam?

Általában, ha megkérdezek valakit, hogy ő hogyan képezi magát, akkor azt a választ kapom, hogy a munkáltató elküld ilyen-olyan tréningekre. Ez egyfelől tök jó, ha számodra hasznos tréningekre küld, másfelől szinte biztos vagyok benne, hogy azok a tréningek, amikre a munkáltató elküld kb. 70%-ban csak arra jók, hogy azokon a napokon ne kelljen dolgoznod. Mert vagy nem érdekel az a téma, vagy nem jó az a képzés amire elküldtek (és most próbáltam szépen fogalmazni…).

Vegyük sorba, hogy milyen lehetőségeid vannak, illetve, hogy hogy kezdj neki.

  • Írj egy listát arról, hogy miben szeretnél fejlődni (Excel tudásodat szeretnéd csiszolni, adatbáziskezelést szeretnél tanulni, netán Visual Basic-ben szeretnél feljődni, érdekel a Power BI, esteleg valamelyik soft-skill-ed szorul fejlesztésre…)
  • Gondold át, hogy az elkövetkezendő 3-5 éves időintervallumban mit szeretnél elérni. Milyen munkakörben látnád szívesen magadat. Ez már egy jó támpont, hogy tudd, hogy milyen képzések kellenek a célod eléréséhez.
  • Beszélj erről az ismerettségi körödben. Ha például kontroller szeretnél lenni, akkor tuti, hogy van egy csomó olyan ismerősöd linkedin-en, aki épp abban a pozícióban dolgozik. Vedd fel velük a kapcsolatot, és merj kérdezni. Senki nem fog elzavarni, ha a munkájáról kérdezed (maximum, ha a fizetéséről 😊 – de az sem biztos)
  • Ha körvonalazódik a dolog, akkor egy jó tanácsom van: KEZDD EL MÉG MA!
Hogyan és hol tanuljak?



Erről biztos, hogy megoszlanak a vélemények, de én az online/videós tréningek híve vagyok. Biztos, hogy vannak jó tantermi képzések is, de egyrészt azok nagyon időhöz kötöttek (és ha nem a munkáltató küldd el, akkor nem is biztos, hogy kivitelezhető), másrészt szerintem soha nem olyan a dinamikája, ami mindenkinek jó (valakinek túl gyors a tempó, valaki halálra unja magát).

Online képzéseken (de még inkább videós tananyagokon) ilyen problémád nem lesz. Ha túl gyors a tempó, akkor megnézed még egyszer. Ha túl lassú… akkor beletekersz 😊

Nézzük milyen fórumok vannak.

Youtube

https://youtube.com

Nem mondom, hogy a legjobb, de sok mindent meg lehet tanulni onnan is (főleg az alapokat).

Ha nem vagy biztos benne, hogy pontosan mit is szeretnél tanulni, akkor arra mindenképp megfelelő, hogy belekóstolj az adott témába.

Podcast-ek

Hasonlóan a youtube-hoz, különböző podcast-eken keresztül is rengeteg információt lehet gyűjteni, szinte bármilyen szakterülettel kapcsolatban. Spotify-on is rengeteg van.

Nem ezzel leszel egy téma szakértője, de információ szerzésre, és az alapok elsajátítására kiváló.

Gerilla Mentor Klub

https://gerillamentorklub.hu/

Személy szerint Baráth Andrásék klubját mindenkinek nagyon jó szívvel ajánlom (és nincs részesedésem a cégben, nem azért reklámozom őket).

Rengeteg podcast, illetve ingyenes soft-skill tréning van az oldalukon, és bár a hard-skill képzések fizetősek, de havi egy Deák Ferencért korlátlan hozzáférést kapsz mindenhez. Szerintem ennyit megér a fejlődésed, de nem akarok senki pénztárcájában turkálni.

LinkedIn Learning

https://learning.linkedin.com/

Ez sincs ingyen, de linkedin-en is van rengeteg jó képzés. Sajnos rossz is, de ez van…

Egy-két hónap ingyenes kipróbálási lehetőség itt van, szóval egy próbát mindenképpen megér.

Illetve használd a LinkedIn-t bátran. Lépj be szakmai csoportokba. Rengeteg hasznos információt és tananyagot fogsz találni.

Udemy

https://www.udemy.com/

Itt már azért mélyebben a zsebedbe kell nyúlni (bár ki lehet fogni viszonylag jó áron is képzéseket), és angol nyelvtudás szükségeltetik.

Ezt már akkor javaslom, ha célirányosan tudod, hogy mit is szeretnél tanulni.

Szakirányú online/videós képzések

Hasonlóan a udemy-hez, ha már tudod, hogy mit szeretnél tanulni, akkor bátran iratkozz be szakirányú tréningekre.

Csak pár példa:

www.powerkurzus.hu

https://datakepzes.hu/

és még sorolhatnám…

Igen ezek általában fizetősek, és nem is feltétlenül olcsók, de hidd el, megtérül.

A megszerzett tudást senki nem veheti el tőled.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Excel – tips & tricks

SQL – hints & tips